Kuře v nádivce s houbami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře nebo 4 stehna
sůl
grilovací koření
máslo
5 rohlíků
mléko
4 žloutky
50-100 g anglické slaniny
houby (čerstvých asi 2 hrsti, sušených menší hrst)
pepř
mletý či drcený kmín
zelená petrželka
4 bílky

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené kuře rozdělíme na čtvrtky, osolíme, okořeníme grilovacím kořením a vložíme do pekáčku. Na každou porci dáme pláteček másla a dáme do trouby upéct. Pečeme asi 30–40 minut.

  2. Zatím připravíme nádivku: Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme mlékem s rozkvedlanými žloutky, promícháme, přidáme anglickou slaninu pokrájenou na kostičky a houby a to buď čerstvé, nebo sušené (sušené musíme předem namočit a povařit). Osolíme a okořeníme pepřem a kmínem (kdo chce, dá místo pepře a kmínu muškátový oříšek), přimícháme sekanou zelenou petrželku a sníh ze 4 bílků. Ten už jen lehce zamícháme a vše rozložíme kolem porcí kuřete přímo do šťávy.

  3. Pekáček vrátíme do trouby a pokračujeme v pečení. Trouba by měla mít teplotu asi 180-190º C a pečeme ještě 20-30 minut tak, aby nádivka byla dozlatova (nebo na 170º C horkovzduchem). Podáváme s čerstvě vařenými bramborami.

  4. Do nádivky jsem použila žampiony (lesní houby jsem bohužel neměla) a trochu jsem je předem podusila na pánvi i se slaninou. Ale i se žampiony to bylo moc dobré.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!