Kuře na bazalce v rajčatovém lůžku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře celé nebo 6 ks kuřecích řízků
1 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
loupaná rajčata v plechovce
10 ks čerstvých cherry rajčatek
2 plátky čerstvého citronu
1 lžíce rajčatového protlaku (nemusí být)
100 ml červeného vína
sůl
pepř bílý mletý
6 větších listů čerstvé bazalky
vývar (voda) na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme a naporcujeme ho na 6 dílů. Kuřecí prsa naklepeme. Každý díl osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme olej a na něm opečeme díly kuřete dozlatova. Na konci opékání kuřete přidáme protlak, vše podlijeme 1 dcl vody a hned vypneme.

  2. Do vhodného pekáčku, si dáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, plátky citronu, cherry rajčata, loupaná rajčata (přepůlená) i s nálevem a 5 na jemno pokrájených listů bazalky. Směs lehce osolíme.

  3. Opečené kuře i výpekem přidáme do pekáčku k rajčatům - kousky kuřete klademe masem dolů - pekáček přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Po 30 minutách pečení přilijeme červené víno a opět pod pokličkou pečeme maso do měkka.

  4. Hotové maso v pekáčku obrátíme masem nahoru a už bez pokličky necháme aby nám kůžičky chytla barvu. Hotové maso vyjmeme a uložíme do tepla. Plátky citronu vyjmeme a vyhodíme.

  5. Do šťávy přidáme zbylou nasekanou bazalku a dle potřeby jí dochutíme solí. Pokud chceme mít šťávu hustší, tak jí jemně zahustíme troškou mouky rozmíchané ve vodě a necháme jí 15 minut pomalu provařit.

  6. Poté vložíme porce masa a necháme ho prohřát. Jako příloha se hodí dušená rýže, nebo vařené brambory. Mě by k tomu chutnal i kuskus.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!