Krůtí kuličky na zelenině
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 500 g umletého krůtího masa
- sůl
- pepř
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce nebo jen 3-4 bílky
- 50 g špeku
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 400 g zeleniny nakrouhané nebo nakrájené na jemné nudličky (vždycky: mrkev, celer, petržel - nevadí přidat další druhy: pórek, kedluben..., zelenina může být i mražená)
- 7 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- domácí masový vývar
- 1 vrchovatá lžíce hotové tmavé jíšky
Postup Krůtí kuličky na zelenině
Postup přípravy receptu
-
Špek nebo slaninu nakrájíme na kostičky, dáme na hlubší pánev rozpustit, případně přidáme trochu oleje. Na vyškvařenou slaninu dáme cibuli a zeleninu, přidáme koření a mícháme, dokud se zelenina neopeče do zlatavé barvy.
Mezitím promícháme umleté maso, vejce, mouku, pepř a sůl a uděláme kuličky. Do zeleniny přidáme kuličky a podlijeme vřelým vývarem. Dusíme pod pokličkou 35-45 minut (podle velikosti kuliček), kuličky v polovině obrátíme.
Pokud je třeba, zeleninu přisolíme. Je-li to potřeba, přiléváme trochu vody, aby kuličky byly stále asi do poloviny potopené. Nakonec zahustíme (ne moc) hotovou tmavou jíškou.