Krůtí krky na víně

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

cca 1 kg krůtích krků
sádlo
5 cibulí
slanina
1 sklenička brusinek (cca 230 g)
bobkový list
nové koření
celý pepř
kuličky jalovce
tymián
rozmarýn
1-2 stroužky česneku
400 - 500 ml červeného vína
vývar (nemusí být)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci vhodném i do trouby orestujeme krky na sádle, aby se zatáhly a zabarvily. Pokud restujeme na pánvi, přesuneme orestované krky i s výpekem do pekáče.

  2. Zasypeme cibulí pokrájenou na měsíčky, slaninou na kostičky a brusinkami. Přidáme koření (ideálně třeba v čajovém vajíčku, lépe se pak vyndavá), oloupaný česnek a zalijeme vínem. Dolijeme vývarem (případně vodou, v tom případě přidáme sůl), tak aby bylo maso zcela potopené.

  3. Pečeme v rozehřáté troubě cca na 170 °C cca 2 hodiny.

  4. Čím déle (na nižší teplotu) tím lépe. Při nízké teplotě není většinou třeba podlévat, přesto je dobré občas zkontrolovat.

  5. Když je maso úplně měkké, vyndáme koření, maso obereme a vrátíme ke směsi. Podáváme třeba se šťouchanými bramborami, s noky nebo klidně s dobrým chlebem.

  6. Pokud zbude směs na druhý den, je výborná jako studená náplň do baget, podle chuti - u nás vede ledový salát, sýr (hermelín nebo třeba ementál), trocha brusinek, červená cibule.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!