Krůtí krky na víně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- cca 1 kg krůtích krků
- sádlo
- 5 cibulí
- slanina
- 1 sklenička brusinek (cca 230 g)
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- kuličky jalovce
- tymián
- rozmarýn
- 1-2 stroužky česneku
- 400 - 500 ml červeného vína
- vývar (nemusí být)
- sůl
Postup Krůtí krky na víně
Postup přípravy receptu
-
V hrnci vhodném i do trouby orestujeme krky na sádle, aby se zatáhly a zabarvily. Pokud restujeme na pánvi, přesuneme orestované krky i s výpekem do pekáče.
Zasypeme cibulí pokrájenou na měsíčky, slaninou na kostičky a brusinkami. Přidáme koření (ideálně třeba v čajovém vajíčku, lépe se pak vyndavá), oloupaný česnek a zalijeme vínem. Dolijeme vývarem (případně vodou, v tom případě přidáme sůl), tak aby bylo maso zcela potopené.
Pečeme v rozehřáté troubě cca na 170 °C cca 2 hodiny.
Čím déle (na nižší teplotu) tím lépe. Při nízké teplotě není většinou třeba podlévat, přesto je dobré občas zkontrolovat.
Když je maso úplně měkké, vyndáme koření, maso obereme a vrátíme ke směsi. Podáváme třeba se šťouchanými bramborami, s noky nebo klidně s dobrým chlebem.
Pokud zbude směs na druhý den, je výborná jako studená náplň do baget, podle chuti - u nás vede ledový salát, sýr (hermelín nebo třeba ementál), trocha brusinek, červená cibule.