Krůtí játra na slanině a portském víně s mandlemi
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 600 g krůtích jater
- 250 g uzené slaniny
- 1 šalotka
- 1-2 stroužky česneku
- 200 ml portského vína
- 100 ml drůbežího vývaru
- 1 malá kapie
- 50 g mandlí (lupínky)
- 50 g másla
- olej
- sůl
- pepř
- 2-3 lžíce hladké mouky
- Dále:
- zelenou nať jarní cibulky na ozdobu
Postup Krůtí játra na slanině a portském víně s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme a nakrájíme na větší kostky, slaninu na kostičky, šalotku na drobno, česnek prolisujeme a kapii nakrájíme na proužky, či kostičky.
Na pánvi s máslem si opražíme mandle do zlata, osolíme a dáme zatím stranou.
V kastrolku na lžíci oleje osmažíme slaninu, česnek a šalotku do sklovita, přidáme játra a restujeme se všech stran, až jsou játra nekrvavá, světlá a téměř měkká.
Posypeme moukou (jako bychom cukrovali), dobře promícháme (bude to hodně husté), rychle zalijeme bujonem, vínem a mícháme, až se vše spojí v omáčku. Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud se neodpaří alkohol. Nakonec přidáme kapii a ještě chvíli povaříme.
Servírujeme posypané mandlemi, kroužky natě jarní cibulky.