Křupavý ořechový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g másla (na vymazání formy)
- 180 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- strouhanka (na vysypání formy)
- Náplň:
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 180 g krupicového cukru
- 180 g vlašských ořechů (mletých)
- sníh ze 4 bílků
Postup Křupavý ořechový koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozehřejeme a necháme schladnout. Pak ho smícháme s moukou, moučkovým cukrem a žloutkem. Vypracujeme váleček, zabalíme ho do folie a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
Rozevírací dortovou formu (20-22 cm) vymažeme máslem a důkladně vysypeme jemnou strouhankou.
Váleček těsta rozdělíme na třetiny. Jednu zabalíme a dáme do mrazáku. Ze zbylých dvou vyložíme formu (i boky). Jednoduše to jde tak, že váleček nakrájíme na kolečka, ta klademe hustě vedle sebe a pak jen prsty mačkáme a spojíme.
Suroviny na náplň smícháme a rozetřeme na těsto ve formě.
Odloženým těstem z mrazáku na hrubém struhadle rovnoměrně postrouháme celý povrch koláče.
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dle trouby cca 30 minut - zkoušíme špejlí.