Křupavý ořechový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g másla (na vymazání formy)
180 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 žloutek
strouhanka (na vysypání formy)
Náplň:
3 žloutky
1 vejce
180 g krupicového cukru
180 g vlašských ořechů (mletých)
sníh ze 4 bílků

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozehřejeme a necháme schladnout. Pak ho smícháme s moukou, moučkovým cukrem a žloutkem. Vypracujeme váleček, zabalíme ho do folie a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.

  2. Rozevírací dortovou formu (20-22 cm) vymažeme máslem a důkladně vysypeme jemnou strouhankou.

  3. Váleček těsta rozdělíme na třetiny. Jednu zabalíme a dáme do mrazáku. Ze zbylých dvou vyložíme formu (i boky). Jednoduše to jde tak, že váleček nakrájíme na kolečka, ta klademe hustě vedle sebe a pak jen prsty mačkáme a spojíme.

  4. Suroviny na náplň smícháme a rozetřeme na těsto ve formě.

  5. Odloženým těstem z mrazáku na hrubém struhadle rovnoměrně postrouháme celý povrch koláče.

  6. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dle trouby cca 30 minut - zkoušíme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!