Křupavé bramboráčky s křenem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 500 g oloupaných brambor
- 1 vejce
- 100 g moravské slaniny (nebo anglické...)
- cca 4 lžíce čerstvě strouhaného křenu (dle pikantnosti) + na dozdobení
- sůl
- pepř mletý
- cca 70 g hrubé mouky
- olej nebo sádlo na smažení
Postup Křupavé bramboráčky s křenem
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme čerstvě na jemno nastrouhaný křen, vejce, drobně pokrájenou slaninu, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Přisypeme trochu hrubé mouky, opět dobře promícháme a tvoříme bramboráčky. Kdo chce bezmasé, vynechá slaninu.
Lžící nabíráme bramborovou směs, do rozpálené pánve s trochou oleje nebo sádla klademe hromádky, lžící zploštíme na placičku a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova a dokřupava z obou stran. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej a podáváme.
Podáváme samostatně, dozdobit je můžeme troškou strouhaného křenu. Bramboráčky můžeme použít i jako přílohu k minutkám nebo směsím (kaťák...). Česnek do směsi nepřidáváme, aby nezastínil chuť křenu.