Křupavé bramboráčky s křenem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

500 g oloupaných brambor
1 vejce
100 g moravské slaniny (nebo anglické...)
cca 4 lžíce čerstvě strouhaného křenu (dle pikantnosti) + na dozdobení
sůl
pepř mletý
cca 70 g hrubé mouky
olej nebo sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme čerstvě na jemno nastrouhaný křen, vejce, drobně pokrájenou slaninu, osolíme a opepříme a dobře promícháme. Přisypeme trochu hrubé mouky, opět dobře promícháme a tvoříme bramboráčky. Kdo chce bezmasé, vynechá slaninu.

  2. Lžící nabíráme bramborovou směs, do rozpálené pánve s trochou oleje nebo sádla klademe hromádky, lžící zploštíme na placičku a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova a dokřupava z obou stran. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej a podáváme.

  3. Podáváme samostatně, dozdobit je můžeme troškou strouhaného křenu. Bramboráčky můžeme použít i jako přílohu k minutkám nebo směsím (kaťák...). Česnek do směsi nepřidáváme, aby nezastínil chuť křenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!