Krkovičkové česnekové závitky, s rozmarýnovo - pivní vůní
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
- sůl
- pepř bílý mletý
- 7 větších stroužků česneku (4 na maso, 3 do šťávy)
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla (oleje)
- vývar (voda) na podlití
- 2 dcl piva světlého 11°
- čerstvý rozmarýn - větvička (asi 2 cm)
- 2-3 lžíce hladké mouky
Postup Krkovičkové česnekové závitky, s rozmarýnovo - pivní vůní
Postup přípravy receptu
-
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a každý plátek potřeme jedním prolisovaným stroužkem česneku. Plátky sbalíme do rolek a spíchneme jehlou (párátkem).
V kastrolu si rozehřejeme tuk, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme jí do zlatova.
Pak vložíme rolky, že všech stran je opečeme do zatáhnutí (zešednutí) masa a podlijeme je horkým vývarem (vodou) - do 2 třetin výšky masa. Přidáme jeden stroužek česneku (nakrájený), lehce osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí.
Měkké rolky vyjmeme a uložíme do tepla.
Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme jí a zalijeme studeným vývarem (vodou) a pivem.
Vše dobře prošleháme, přidáme snítku rozmarýnu, zbylý prolisovaný česnek a přivedeme k varu. Poté jí pomalu prováříme 20 min.
Šťávu jde také zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Pak šťávu přecedíme přes jemný cedník a necháme ještě asi 5 min pomalu provářet. Šťáva by nám měla během varu, pustit na povrch tuk (glanc).
Šťávu dle potřeby dosolíme, vložíme do ní rolky zbavené jehel (párátek) a necháme je prohřát. Jako příloha se hodí bramborové knedlíky a špenát, nebo jen vařené brambory.