Krevety po sečuánsku
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 200 g oloupaných krevet
- lžíce solamylu
- lžíce vodu
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
- Na omáčku:
- 2 jarní naťové cibulky
- 1 větší červenou chilli papričku nebo feferonku
- 1 lžíci ústřicové omáčky
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 lžičku sezamového oleje (není nutný)
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nadrobno nakrájeného zázvoru
- 1 lžička suchého sherry nebo rýžového vína
- 2-3 lžíce vody
Postup Krevety po sečuánsku
Postup přípravy receptu
-
Krevetkám (rozmraženým a osušeným) uřízneme ocásky, pokud seženeme čerstvé, tím lépe, solamyl rozmícháme s vodou, lehce osolíme, krevetky pomažeme solamylovou omáčkou a necháme v chladu minimálně hodinu marinovat.
Ve woku rozpálíme cca 3 lžíce rostlinného oleje a krevety minutu smažíme z obou stran. Ne déle, poněvadž bychom z nich měli gumu, neboli pryž. A to nechceme. Osmažené krevety odložíme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Pokud nám v pánvi zbylo hodně oleje, vylijeme ho.
Cibulku, chilli papričku (feferonku), česnek a zázvor nasekáme na co nejjemněji. Vhodíme do pánve, přidáme všechny ostatní ingredience určené na omáčku, krátce provaříme, přidáme osmažené krevety a vše asi minutu prohřejeme.
Podáváme s opečenou bagetou, dozdobíme nasekanými lístky koriandru. Ten jsem nesehnala, takže jsem dala plocholistou petržel.