Krémový jahodový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 vejce
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- smetanový krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu (z vaničky)
- 250 - 300 g jahod
- vanilkový cukr
- moučkový cukr dle vlastní chuti a sladkosti jahod
- Dohotovení:
- cca 150 g jahod
- dortové želé na 250 ml tekutiny + cukr, případně šlehačka
Postup Krémový jahodový dort
Postup přípravy receptu
-
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme a řádně promícháme s moukou a kypřidlem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí a necháme zchladnout.
Krém: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Poté zašleháme měkký tvaroh a moučkový cukr dle chuti. Do smetanového krému vmícháme na kousky pokrájené očištěné jahody. Hotový krém nandáme na zchladlý korpus, uhladíme do roviny a dozdobíme pokrájenými jahodami. Pokud chceme, můžeme ještě jahody přelít vlažným cukrářským želé, které necháme ztuhnout nebo postačí obvod dortu dozdobit šlehačkou.
Hotový dort necháme v chladnu proležet alespoň dvě hodiny (nejlépe však přes noc), poté pokrájíme a podáváme.