Krémová dubáková /praváky/ polévka

Recepty, Houby

Suroviny

200 g houby (dubáky - praváky (môžu byť aj sušené), pokrájané na plátky)
4 stredne veľké brambory (pokrájané na malé kostky)
1 malá mrkev
kořenová petržel (nastrouhaná na hrubo)
250 ml sladké smetany 33%
sůl
čerstvě mletý pepř
50 g uzené slaniny (nakrájané na proužky - může byť i anglická slanina)
3 lžíce slunečnicového oleje (olivového oleje)
tymián
kmín
50 g čerstvého masla
2 lžíce hladké mouky
voda

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnca dáme zemiaky, posypeme drvenou rascou, soľou, zalejeme vodou a varíme miernym varom.

  2. Na panvici na polovici oleja s maslom orestujeme nastrúhaný petržlen a mrkvu, kým mrkva pustí farbu a pridáme variť k zemiakom.

  3. Na panvici rozohrejeme druhú polovicu oleja s maslom a orestujeme na ňom prúžky slaniny do chrumkava, ale nespáliť.

  4. Pridáme na plátky nakrájané dubáky, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a orestujeme spolu do mäkka s trochou vody, až zmäknú a odparí sa voda.

  5. 1/3 tejto dubákovo-slaninovej zmesi odložíme bokom a zvyšok pridáme variť do polievky.

  6. V miske rozmiešame do hladka smotanu s múkou, pridáme do polievky a varíme ešte 15 minút.

  7. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Podávame horúce s čerstvým chlebom alebo pečivom. Na tanieri pridáme na vrch dubákového krému 1-2 PL dubákovo-slaninovej zmesi, ktorú sme si odložili a posypeme lístkami tymiánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!