Křehký koláč s chřestem a bazalkovým krémem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 balení rozváleného listového těsta (seženete v každém větším supermarché, nezapomeňte zkontrolovat, jestli je těsto vegan! jinak na vás přijde VeganPolice)
- 1 konzerva vařených bílých fazolí (nebo cca 240 g)
- 1/4 hrnku kešu natural
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce bazalkového pesta (pokud nemáte, v mlýnku na koření rozmixujte hrst čerstvé bazalky s trochou ořechů (mandle, vlašské, příp. semínka - např. sezam), soli a olivového oleje abyste měli cca tu lžíci)
- 3 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce sojového mléka či jiného rostlinného
- zelený chřest (cca 20 - 22 výhonků)
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Křehký koláč s chřestem a bazalkovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 220°C.
Těsto opatrně robalte a rozprostřete i s papírem na plech.
Fazole slijte a spolu s kešu, hořčicí, pestem a citronovou šťávou rozmixujte v mixéru dohladka.
Přidejte mlého a opět rozmixujte.
Z chřestu odřízněte tvrdé konce a pokud by se vám zdálo, že i tak jsou konce tužší (vláknitější), než by měly být, oloupejte je zhruba do třetiny délky výhonku škrabkou. F
azolové pyré navrstvěte na těsto, po krajích nechte cca 1 cm holého těsta.
Stonky chřestu vyskládejte na pyré, střídavě hlavičkou nahoru a dolů.
Vložte do trouby, snižte teplotu na 200°C a pečte přibližně 25 minut. Ke konci často kontrolujte, jestli se těsto nepřipaluje. Koláč podávejte ještě teplý.