Koláč z litého bramborového těsta se švestkami a perníkovou posýpkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na odměřování surovin použijeme čtvrtlitrový (250 ml) hrnek
- 1 hrnek najemno nastrouhaných vařených brambor (cca 3 střední brambory)
- 1 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- mléko
- čerstvé nebo kompotované švestky
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 hrnek strouhaného perníku (popř. můžeme namíchat se strouhanými ořechy)
Postup Koláč z litého bramborového těsta se švestkami a perníkovou posýpkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme nastrouhané brambory, vejce, olej a cukr a vařečkou promícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a postupným přiléváním mléka vymícháme těsto husté tak, aby po nabrání na vařečku po kusech odpadávalo.
Pečící formu nebo vyšší plech vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme.
Poklademe půlkami švestek, posypeme vanil. cukrem a perníkovými drobečky.
Protože těsto s přídavkem brambor se déle propéká, musíme zvolit menší teplotu a delší čas. Já jsem použila horkovzduch, pekla jsem na 150°C asi hodinu.
Hotový koláč necháme vychladnout a teprve potom vyjmeme z formy (nebo krájíme přímo v ní), protože těsto je velmi jemné a křehké a při vyndavání zatepla hrozí drolení nebo rozpadnutí.