Koláč z litého bramborového těsta se švestkami a perníkovou posýpkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na odměřování surovin použijeme čtvrtlitrový (250 ml) hrnek
1 hrnek najemno nastrouhaných vařených brambor (cca 3 střední brambory)
1 vejce
0,5 hrnku oleje
0,5 hrnku cukru krupice
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
mléko
čerstvé nebo kompotované švestky
1 sáček vanilinového cukru
1 hrnek strouhaného perníku (popř. můžeme namíchat se strouhanými ořechy)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme nastrouhané brambory, vejce, olej a cukr a vařečkou promícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a postupným přiléváním mléka vymícháme těsto husté tak, aby po nabrání na vařečku po kusech odpadávalo.

  2. Pečící formu nebo vyšší plech vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní rovnoměrně rozetřeme.

  3. Poklademe půlkami švestek, posypeme vanil. cukrem a perníkovými drobečky.

  4. Protože těsto s přídavkem brambor se déle propéká, musíme zvolit menší teplotu a delší čas. Já jsem použila horkovzduch, pekla jsem na 150°C asi hodinu.

  5. Hotový koláč necháme vychladnout a teprve potom vyjmeme z formy (nebo krájíme přímo v ní), protože těsto je velmi jemné a křehké a při vyndavání zatepla hrozí drolení nebo rozpadnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!