Koláč z kynutého (kvasnicového) těsta s aronií

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

250 g polohrubé mouky
12 g droždí (kvasnic)
1 žloutek
35 g práškového cukru (cukr moučka)
35 g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
1,5 dl mléka
1/4 balíčku vanilkového cukru
1/4 čajová lžička soli
kůra z 1/2 citrónu
cca 400 g arónie
hrst krystalového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru.

  2. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout.

  3. Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru.

  4. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.

  5. Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie, promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto).

  6. Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.

  7. Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!