Koláč s jablíčky a marcipánovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
2 žloutky
80 g moučkového cukru
lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na jablkovou náplň:
5 středně velkých jablek
2 lžičky citronové šťávy
100 g třtinového cukru
lžička mleté skořice
Na krémovou náplň:
250 g husté kysané smetany
2 vejce
150 g marcipánu
A ještě:
80 g mandlových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto: všechny sypké suroviny nasypeme do mísy, přidáme chladné, na kostičky překrájené máslo a zbytek surovin, a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Můžeme zpracovat nejdříve v robotu a po rozbití másla pokračujeme ručně na vále, či silikonové podložce, kde z těsta vytvoříme kompaktní hroudu.

  2. Těsto prstíkama namačkáme do nevymazané dortové formy a okraje zvedneme, co to dá. Formu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladu či lednice.

  3. Teď si uděláme jablečnou náplň: jablka okrouháme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Cukr promícháme se skořicí. Nastrouhaná jablíčka přemístíme na odpočaté těsto a přimáčkneme co nejvíce k těstu. Přidáme citronovou šťávu. Rovnoměrně posypeme cukrem, smíchaným se skořicí.

  4. A připravíme si krém: smetanu vymícháme s vejci dohladka a přidáme marcipán, který jsme si nastrouhali nahrubo na slzičkovém struhadle.. jako např. okurky na salát. Vše spolu promícháme a nalejeme na jablka posypaná tím skořicovým cukrem.. víš.. však už jsem to psala.. Krém se snažíme dostat do všech zákoutí a mezer, ale opatrně, abychom se neprobourali až k tomu cukru.

  5. Na závěr formou lehce uhodíme o kuchyňskou linku.. no né, že ji spustíte z metrové výšky! Pohážeme mandlovými lupínky a dáme do trouby předehřáté na 160°C. Formu umístíme ma spodní rošt. Pečeme takto zvolna cca 50 minut. Jestli si nejsme jistí, zda je upečeno, provedeme špejlovou zkoušku.. to znáte.. po zapíchnutí do koláče a následném vytažení, musí býti suchá jak Sahara. Ta špejle.. to dá rozum. Po vytažení z trouby umístíme koláč na mřížku. Asi po 20 minutách odstraníme bočnici a necháme zcela vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!