Koláč na Zelený čtvrtek
Recepty, OstatníSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g polohrubé výběrové
- 250-300 ml mléka
- 1 KL sušeného česneku
- 1 KL soli /vrchovatá/
- 1 KL cukru krupice do droždí
- 1 kostka čerstvého droždí /Fala/
- 2 PL majonézy
- 5 PL stolního oleje
- Náplň:
- 1 balení listového špenátu
- 1 krabička žampionů /400 g/
- 350 g i více sýru gouda
- 300 g uzeného bůčku
- nebo jiné uzeniny
- jíška z plátku másla a 2 lžic hladké mouky
- 2-3 stroužky česneku, utřeného se solí
- celý kmín, mletý pepř
- 1 cibule
- olej na osmažení
Postup Koláč na Zelený čtvrtek
Postup přípravy receptu
-
Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. V míse smícháme obě mouky s česnekem. Do mouky uděláme důlek a do něj nalijeme zmlazené droždí, které jsme rozdrobili do části zahřátého mléka a lžičky cukru. Mimo kvásek dáme sůl, ve zbytku mléka rozmícháme majonézu a olej. Až droždí zvětší svůj objem, zbývajícím mlékem zaděláme hladké a nelepivé těsto, které během kynutí několikrát prohněteme.
Na oleji osmažíme na kostičky kousek nakrájeného bůčku nebo uzeniny, zbytek odložíme, přidáme kmín, který se v tuku rozvoní a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Vše restujeme do sklovita a na to dáme chvilku podusit na plátky nakrájené žampiony. Když pustí šťávu, přidáme špenát, osolíme a společně dusíme do změknutí. Až se tak stane, přidáme jíšku a mícháme do zhoustnutí. Nakonec do teplé náplně vmícháme na kostičky nakrájený sýr, který se v ní rozpustí. Někomu možná bude stačit zahuštění jen sýrem. Dochutíme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Přidáme zbytek nakrájeného bůčku.
Plech vymastíme dobrým sádlem, pokud dáme pečící papír, tak vymastíme i ten a přímo na něm malým válečkem rozválíme těsto. Ještě na plechu ho necháme chvíli nakynout a poté ho potřeme náplní. Jde dobře roztírat. Opět chvilku počkáme a pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů upéci, až jsou okraje zlatavé.