Kimchi - korejský fermentovaný salát

Recepty, Saláty

Suroviny

1 hlávka pekingského zelí
voda
sůl
čerstvý zázvor (cca 5cm)
2-3 stroužky česneku
mleté chilli
2 lžíce rybí omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Zelí očistíme rozkrojíme podélně na půl a pak ještě každou půlku příčně na čtyři díly.

  2. Ty rozebereme na jednotlivé listy.

  3. Úplně ty nejsilnější části listů odložíme a necháme si je pro přípravu jiného pokrmu.

  4. Ostatní listy vložíme do mísy, zasypeme asi třemi lžícemi soli a zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Vpřípadě nutnosti zatížíme třeba talířem. Tímto máme na 6 hodin se zelím vystaráno.

  5. V mezičase připravíme zálivku: nastrouháme zázvor i česnek, dáme do misky, přisypeme chilli a přidáme rybí omáčku. Vše promícháme.

  6. Po 6 hodinách slané koupele by měly být zelné listy již dostatečně změklé.

  7. Důkladně je propláchneme studenou vodou a necháme okapat, můžeme i lehce vyždímat.

  8. Promícháme je s připravenou zálivkou a natlačíme do vhodné nádoby (zavařovací sklenice, plastová dóza...).

  9. Vzduchotěsně uzavřeme a necháme 1-2 dny fermentovat při pokojové teplotě.

  10. Poté uložíme do ledničky a vydržíme ještě nejméně dva dny neotvírat a neochutnávat!:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!