Kimchi - korejský fermentovaný salát
Recepty, SalátySuroviny
- 1 hlávka pekingského zelí
- voda
- sůl
- čerstvý zázvor (cca 5cm)
- 2-3 stroužky česneku
- mleté chilli
- 2 lžíce rybí omáčky
Postup Kimchi - korejský fermentovaný salát
Postup přípravy receptu
-
Zelí očistíme rozkrojíme podélně na půl a pak ještě každou půlku příčně na čtyři díly.
Ty rozebereme na jednotlivé listy.
Úplně ty nejsilnější části listů odložíme a necháme si je pro přípravu jiného pokrmu.
Ostatní listy vložíme do mísy, zasypeme asi třemi lžícemi soli a zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Vpřípadě nutnosti zatížíme třeba talířem. Tímto máme na 6 hodin se zelím vystaráno.
V mezičase připravíme zálivku: nastrouháme zázvor i česnek, dáme do misky, přisypeme chilli a přidáme rybí omáčku. Vše promícháme.
Po 6 hodinách slané koupele by měly být zelné listy již dostatečně změklé.
Důkladně je propláchneme studenou vodou a necháme okapat, můžeme i lehce vyždímat.
Promícháme je s připravenou zálivkou a natlačíme do vhodné nádoby (zavařovací sklenice, plastová dóza...).
Vzduchotěsně uzavřeme a necháme 1-2 dny fermentovat při pokojové teplotě.
Poté uložíme do ledničky a vydržíme ještě nejméně dva dny neotvírat a neochutnávat!:-)