Kari karbanátky z červené čočky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1/2 hrnku červené čočky
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
1 mrkev
1 menší cibule nebo jarní cibulka
1 stroužek česneku
1 pl másla + 1 kl oleje
1 vejce
sůl, pepř
1/2 pl chilli vloček nebo 1 chilli paprička
1/2 kl kurkumy
1/2 kl kari
1/2 kl mletého zázvoru
1/4 kl mletého koriandru
1/4 kl koření Garam masala (nemusí být)
kukuřičná strouhanka
bylinky (tymián, nať koriandru, petrželka, máta)
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Čočku uvaříme do měkka ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Rozmixujeme tyčovým mixerem a necháme vychladnout.

  2. Mezitím nakrájíme cibulku na jemno a osmažíme ji na másle s olejem. Mrkev nastrouháme a přidáme k cibuli. Necháme pustit barvu, přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Vypneme a necháme vychladnout.

  3. Směs zeleniny přimícháme do čočky, přidáme koření, vejce, nakrájenou papričku, nasekané bylinky a asi 2 pl kukuřičné strouhanky. Necháme chvíli odležet, směs trochu zhoustne.

  4. Ze směsi vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance. Děláme je menší, přece jen v nich není maso, tak aby šly obracet. Smažíme na pánvi na oleji nebo je můžeme péct v troubě potřené olejem.

  5. Podávala jsem se šťouchanými brambory s máslem a mladým pórkem a s pikantním dipem: majolka, zakysaná smetana, kari, troška chilli omáčky, nasekané bylinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!