Kari karbanátky z červené čočky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1/2 hrnku červené čočky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 mrkev
- 1 menší cibule nebo jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 pl másla + 1 kl oleje
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 1/2 pl chilli vloček nebo 1 chilli paprička
- 1/2 kl kurkumy
- 1/2 kl kari
- 1/2 kl mletého zázvoru
- 1/4 kl mletého koriandru
- 1/4 kl koření Garam masala (nemusí být)
- kukuřičná strouhanka
- bylinky (tymián, nať koriandru, petrželka, máta)
- olej na smažení
Postup Kari karbanátky z červené čočky
Postup přípravy receptu
-
Čočku uvaříme do měkka ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Rozmixujeme tyčovým mixerem a necháme vychladnout.
Mezitím nakrájíme cibulku na jemno a osmažíme ji na másle s olejem. Mrkev nastrouháme a přidáme k cibuli. Necháme pustit barvu, přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Vypneme a necháme vychladnout.
Směs zeleniny přimícháme do čočky, přidáme koření, vejce, nakrájenou papričku, nasekané bylinky a asi 2 pl kukuřičné strouhanky. Necháme chvíli odležet, směs trochu zhoustne.
Ze směsi vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance. Děláme je menší, přece jen v nich není maso, tak aby šly obracet. Smažíme na pánvi na oleji nebo je můžeme péct v troubě potřené olejem.
Podávala jsem se šťouchanými brambory s máslem a mladým pórkem a s pikantním dipem: majolka, zakysaná smetana, kari, troška chilli omáčky, nasekané bylinky.