Kadlíkovo husoknedlozelo s poobědovým moučníčkem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 husí stehna
- husí prsa s kostí a kůží
- (z mražáku, výhodná koupě po vánocích, z maďarské vykrmené husy, váha těchto tří kusů byla skoro tři kila)
- sůl
- kmín
- pepř
- oříšek kachního sádla
- voda
- Zelí:
- 1/2 kg kysaného zelí (domácí)
- 5 cibulí
- 3 větší brambory
- 15 deka uzeného plecka
- kachní sádlo
- 3 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- trošku cukru
- knedlík i s jedním pivem na místě vypitým pořízen v nádražním bufetu
- Bábovka:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 30 deka cukru moučka
- 7 vajec
- 30 dkg tuku - použil jsem máslo a Heru, asi půl na půl
- 3 dcl mléka
- 10 dkg mletých ořechů
- zbytek kandovaného ovoce
- zbytky čokolády
- 1 prášku do pečiva
- sůl
Postup Kadlíkovo husoknedlozelo s poobědovým moučníčkem
Postup přípravy receptu
-
V pátek odpoledne vyjmul jsem husí díly z mrazáku, mírně posolil a nechal rozmrznout.
V pozdních nočních hodinách pak naskládal na plech, vydatně prosolil, lehce opepřil a posypal kmínem.
Plech zakryl alobalem a uložil k odpočinku do sklepa. Za ranního rozbřesku jsem vyběhl i se všema třema hafanama na procházku, stavil se na tržnici, kde zakoupil kysané zelí... Po návratu domů jsem ještě skočil na kolo a vyrazil pro knedlík... ještě jsem se ho nenaučil, no..
Po příjezdu jsem zapnul troubu, a plech s husíma dílama, které jsem podlil deckem vody, dal - stále zakrytý alobalem - na sporák, na plotýnku, úplně nasporo.
V míse utřel žloutky s práškem do pečiva, cukrem, ořechama a tukem, pak přidal mouku, mléko... Do hotového těsta vmíchal sníh z bílků. Nakydal do vytřené a vysypané formy, a toto šoupnul do trouby...
V kastrolu na oříšku kachního sádla jsem zezlatil na kostičky nakrájené uzené plecko, když chytlo tu krásnou červenou barvu, nasypal jsem tři nakrájené cibule, a zezlatil.
Oškrabal jsem tři větší brambory, nastrouhal na tom hnusném struhadle s hrotama ven, na kašičku. Bramborovou drť jsem vykydal na cibulku s uzeným, posolil, pokmínoval a na mírném ohni a za stálého míchání vařil. Když směs moc houstla, přidával jsem vodu ze zelí.
Na bábovce se mezitím udělala tenoučká krusta, kterou jsem propíchal kouskama čokolády.
V dalším hrnci jsem opět na kousíčku sádla zpěnil další cibuli, a přidal pokrájené kysané zelí. Trošku podlil vodou a dusil... Po deseti minutách jsem vmíchal hotovou bramborovou spojku (pozná se po chuti a konzistenci, nesmí být cítit syrová brambora, a je to strašné lepidlo)... Přidal jsem tři stroužky utřeného česneku a ještě minutku dusil, aby se zelí s bramborama spojilo, a česnek rozptýlil...
Pak jsem vytáhl bábovku z trouby, a vrazil do ní - trouby - husí díly (na plotýnce za skoro dvě hodiny pustily neskutečné množství sádla, ale barva zůstala neesteticky bledá...).
Zelí jsem trošičku přisladil. Nachystal posezení na terase, vyklopil bábovku, napařil knedlíček a servíroval... V troubě stehýnka mezitím chytily krásnou barvu. K pití jsem zvolil Starobrno Medium, 11 ležák. Následně u kávičky jsme se dorazili bábovkou. A v noci jsem zažil svůj první žlučníkový záchvat..