Jednoduchá svíčková z papiňáku
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 900 g hovězí kližky vcelku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 mrkve
- 2 kořenové petržele
- silnější plátek celeru
- 250 g trvanlivé smetany na šlehání
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
- 2-3 polévková lžíce octa
- sůl
Postup Jednoduchá svíčková z papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Do papiňáku (tlakového hrnce) vložíme opláchnuté maso, očištěnou kořenovou zeleninu a nejlépe do vajíčka na luhování sypaného čaje všechno koření (tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru). Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu(až začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 40 minut.
Hrnec ochladíme, popřípadě odpustíme ventilem zbytek vzduchu a otevřeme.
Všechny suroviny z vývaru vyjmeme, maso nakrájíme na cca 2cm silné plátky, odložíme stranou, zeleninu vidličkou rozmačkáme a dáme zpět do vývaru. Hladkou mouku rozmícháme se smetanou, vlijeme do horkého vývaru a za občasného promíchávání provařujeme 15 minut.
Poté vložíme nazpět nakrájené maso, dle chuti přikyselíme, dosolíme, necháme 2 minutky provařit a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné různé druhy houskových knedlíků.