Jahodový koláč s oříšky a karamelem

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
140 g hladké mouky
100 g másla
50 g mletých lískových oříšků
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1 - 2 lžíce vody
NÁPLŇ:
250 g mascarpone (může se nahradit kvalitním pomazánkovým máslem)
2 polévkové lžíce moučkového cukru
150 ml smetany ke šlehání
ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr
200 g jahod
KARAMEL:
140 g měkkých karamel
5 lžic mléka
NA DOHOTOVENÍ:
150 g jahod
40 g opražených a nasekaných lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které dáme asi na 15 minut odležet do lednice. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím formu o průměru 23 cm.

  2. Na těsto dáme pečící papír, nasypeme suché fazole a dáme péct do trouby na 190°C.

  3. Po 15 minutách papír s fazolemi sundáme a dopékáme dalších 5 - 10 minut dozlatova.

  4. Karamely nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání pomalu rozpouštíme.

  5. Mascarpone našleháme s cukrem, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu se ztužovačem a jahody nakrájené na plátky.

  6. Vychladlý korpus potřeme polovinou karamelu a krémem s jahodami. Na krém rozložíme 150 g jahod nakrájených na plátky, pokapeme karamelem a posypeme oříšky.

  7. Dáme vychladit do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!