Jahodový koláč kynutý
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3/4 kg hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1/4 litru vlažného mléka
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1/2 kávové lžičky strouhané citronové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kelímek zakysané smetany
- 4 polévkové lžíce dobrého oleje (para, olivový)
- 1/2 kostky rozpuštěného másla nebo Hery
- 2 celá vejce
- špetka soli
- Na povrch:
- 1/2 kg jahod pokrájených na plátky
- Na drobenku:
- 25 dkg hrubé mouky
- 1/2 kostky změklého másla (Hery)
- 10 dkg cukru
Postup Jahodový koláč kynutý
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto zaděláme měkké těsto, které se nelepí, povrch pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu předehříváme na 180 st.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a válečkem nebo rukama ho rozložíme rovnoměrně po celé ploše plechu. Na povrch vyskládáme plátky jahod, zasypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 st. cca 25 minut.
Vychladlý koláč krájíme na porce, které můžeme ozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany.