Jahodový dortík
Recepty, DortySuroviny
- upečeme si korpus:
- 3 vejce
- 90 g cukru krupice
- 90 g polohrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
- šlehačka
- ztužovač
- jahody podle potřeby
- kokos
- červené želé v prášku
- potahová hmota K2
- potravinářská barva
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krystal
- puding podle chuti
- 120 g másla
- moučkový cukr podle chuti
Postup Jahodový dortík
Postup přípravy receptu
-
Korpus upečeme den dopředu. Lépe se pak zdobí.
Krém: Než začneme pořádně pracovat, uvaříme si mléko a dvě lžíce cukru krystal a uděláme puding. Trvá to tak dvě hodiny, než se s ním dá pracovat. Musí pořádně vychladnout. Když uvaříme puding, přendáme ho stěrkou do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nádoby pomalu přilíváme studenou vodu, až je puding pod vodou. Nevytvoří se tak škraloup. Do stejné místnosti dáme i máslo a čekáme tak dvě hodiny, než vše vychladne a máslo změkne. A můžem se pustit do korpusu.
Korpus na dvakrát prořízneme a pomažem ušlehanou šlehačkou se ztužovačem a poklademe nakrájené jahody. Uděláme tak i při další vrstvě korpusu.
Když krém vystydl, vodu slijeme a krém rozmixujeme ručním mixérem. Máslo se dá krásně rozetřít vidličkou, ještě přidám lžičku cukru moučka a do másla pomalu přidáváme rozmixovaný puding. Někdy to dělám i obráceně a nic se také nestane.
Krémem si pomažeme vnější strany dortu a posypeme a pořádně přimáčkneme kokos.
Do zdobícího sáčku si dáme zbytek krému a děláme na vrchní straně po obvodu bobečky. Jak kdo chce. Dáme do lednice vychladnout.
Jahody si nakrájíme na kostičky a kolem bobečků je postupně skládáme, aby to zaplnilo celou plochu. Vůbec nevím, kolik jsem potřebovala jahod. Dáme opět vychladnout, aby krásně želé drželo.
Uvaříme si dort-želé podle návodu a jahody tím lžící pomalu políváme. Tuhne to rychle. A opět do lednice.
Přání bylo napsat číslici 4 a nějak ozdobit.
Mám potahovou hmotu K2, kterou jsem si obarvila a kytky jsou ze silikonové formy ve tvaru kopretiny. Barvy jsou potravinářské - vše objednávané z netu.