Jahodový dort s cukrářskými piškoty
Recepty, DortySuroviny
- KORPUS:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- KRÉM:
- 250 g másla
- 150 g cukru
- jahody (rozvařené s cukrem)
- želatinový ztužovač
- Jahodový přeliv:
- jahody
- cukr (rozvařit)
- přidat želatinový ztužovač (jen trochu)
- cukrářské piškoty
- stuha (piškoty lépe drží)
Postup Jahodový dort s cukrářskými piškoty
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej.
Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spray, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut.
Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Krém: vše vyšlehat, žel. ztužovač použít dle návodu.
Jahodový přeliv: jahody s cukrem povařit, na závěr přidat trochu žel. ztužovače, ne moc, mělo by to být tekutější.
Korpus rozkrojíme,naplníme krémem. Potřeme i boky a povrch korpusu krémem. Na boky přilepíme krémem cukrářské piškoty, které dole trochu seřízneme.
Poté nalijeme na dort jahodový přeliv a necháme v lednici zatuhnout. Kolem piškot můžeme převázat stuhu.