Jáhlový nákyp se šmakounem, meruňkami a brusinkami
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 300 g jáhel
- 600 ml vody
- špetka soli
- 250 ml sladké smetany 30%
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g šmakoun meruňka, popř. jiná příchuť
- meruňky nebo meruňkový kompot,
- hrst brusinek
- 3 PL třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup Jáhlový nákyp se šmakounem, meruňkami a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme 3x vařící vodou, abychom je zbavili hořkosti, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a vaříme asi 10 minut. Odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut dojít“.
Mezitím si v misce smícháme smetanu, vejce, mléko, cukr a přidáme uvařené jáhly, přidáme na kousky nakrájené meruňky, na hrubo nastrouhaného šmakouna, brusinky, skořici a lehce vše promícháme.
Směs dáme do dortové formy, vyložené papírem, navrch dáme 4 - 5 kousků másla a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 st. asi 45 - 50 minut.