Jáhlový nákyp se šmakounem, meruňkami a brusinkami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

300 g jáhel
600 ml vody
špetka soli
250 ml sladké smetany 30%
150 ml mléka
2 vejce
100 g šmakoun meruňka, popř. jiná příchuť
meruňky nebo meruňkový kompot,
hrst brusinek
3 PL třtinového cukru
1 lžička skořice

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly spaříme 3x vařící vodou, abychom je zbavili hořkosti, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a vaříme asi 10 minut. Odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut dojít“.

  2. Mezitím si v misce smícháme smetanu, vejce, mléko, cukr a přidáme uvařené jáhly, přidáme na kousky nakrájené meruňky, na hrubo nastrouhaného šmakouna, brusinky, skořici a lehce vše promícháme.

  3. Směs dáme do dortové formy, vyložené papírem, navrch dáme 4 - 5 kousků másla a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 st. asi 45 - 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!