Jáhlové knedlíky plněné pikantní dýní

Recepty, Ostatní

Suroviny

Na knedlíky:
500 g jáhel
2 celá vejce
1 hrnek pohankové mouky
2 PL bramborového škrobu
sůl
Na nádivku:
menší dýně (nejlépe Hokaido)
olivový olej
česnek
feferonka
sůl
pepř
trochu kari
trochu citronové šťávy
1 PL sádla
Na omáčku:
200 ml mléka
200 g sýr žervé (Lučina apod.)
anglická slanina na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly spaříme, propláchneme a uvaříme podle návodu hodně doměkka. Já jáhly, pohanku, rýži a bulgur vařím v MT. Je to pohodlné a beze strachu, že se připálí:-). Uvařené jáhly necháme vychladnout.

  2. Mezitím si připravíme náplň: Dýni omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme na 180°C doměkka. Upečenou dýni rozmačkáme šťouhadlem na brambory, vmícháme sádlo, utřený česnek, nasekanou feferonku, kari, sůl a pepř. Ochutíme trochou citronové šťávy a necháme vychladnout.

  3. Těsto na knedlíky připravíme tak, že k jáhlám přidáme vejce, škrob a tolik mouky, aby vznikla tvárná hmota, která bude dobře držet u sebe. Osolíme podle zvyklostí. Z hmoty tvoříme mokrou rukou placičky, na každou dáme lžíci náplně a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 10 minut, poté jeden zkontrolujeme a podle toho buď vyndáme, nebo ještě chvíli povaříme.

  4. Zatím, co se knedlíky vaří, bleskově připravíme omáčku: Mléko přivedeme k varu, vmícháme sýr, metličkou rozšleháme a krátce povaříme.

  5. Hotové knedlíky na talíři rozkrojíme, přelijeme omáčkou a pro masožravce můžeme přidat plátek opečené slaniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!