Jáhlové knedlíky plněné pikantní dýní
Recepty, OstatníSuroviny
- Na knedlíky:
- 500 g jáhel
- 2 celá vejce
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 PL bramborového škrobu
- sůl
- Na nádivku:
- menší dýně (nejlépe Hokaido)
- olivový olej
- česnek
- feferonka
- sůl
- pepř
- trochu kari
- trochu citronové šťávy
- 1 PL sádla
- Na omáčku:
- 200 ml mléka
- 200 g sýr žervé (Lučina apod.)
- anglická slanina na dozdobení
Postup Jáhlové knedlíky plněné pikantní dýní
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme, propláchneme a uvaříme podle návodu hodně doměkka. Já jáhly, pohanku, rýži a bulgur vařím v MT. Je to pohodlné a beze strachu, že se připálí:-). Uvařené jáhly necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň: Dýni omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a pečeme na 180°C doměkka. Upečenou dýni rozmačkáme šťouhadlem na brambory, vmícháme sádlo, utřený česnek, nasekanou feferonku, kari, sůl a pepř. Ochutíme trochou citronové šťávy a necháme vychladnout.
Těsto na knedlíky připravíme tak, že k jáhlám přidáme vejce, škrob a tolik mouky, aby vznikla tvárná hmota, která bude dobře držet u sebe. Osolíme podle zvyklostí. Z hmoty tvoříme mokrou rukou placičky, na každou dáme lžíci náplně a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 10 minut, poté jeden zkontrolujeme a podle toho buď vyndáme, nebo ještě chvíli povaříme.
Zatím, co se knedlíky vaří, bleskově připravíme omáčku: Mléko přivedeme k varu, vmícháme sýr, metličkou rozšleháme a krátce povaříme.
Hotové knedlíky na talíři rozkrojíme, přelijeme omáčkou a pro masožravce můžeme přidat plátek opečené slaniny.