Jáhelník s ovocem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 300 g jáhel (v suchém stavu)
- 200 ml vody
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce medu
- 3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)
- hrst rozinek
- 1 lžíce skořice
- hrst nasekaných oříšků
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Postup Jáhelník s ovocem
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spařte dvakrát vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu.
Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky.
Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy.
Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200°C cca 25-30 minut.
Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí.