Jahelník se sušenými švestkami a ořechy

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

200 g jáhel
60 g krupicového cukru
2 vanilkové cukry
70 g másla
1 l mléka
1 lžička citronové kůry
sůl
100 ml smetany
1 vejce
1 balíček vypeckovaných sušených švestek
1/2 hrníčku ořechů
Přeliv:
1 bílý jogurt
1 lžíce smetany
1 lžička nasekané citronové máty

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou. Nasypeme je do hrnce s osoleným mlékem a uvaříme do měkka. Když jsou uvařené, přidáme máslo, citronovou kůru, krupicový cukr, 1 vanilkový cukr a dobře promícháme.

  2. Do vymazané formy dáme 1/2 kaše, poklademe švestkami, ořechy a zakryjeme zbytkem kaše. Nejdříve je zakryté zapečeme a pak přelijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce a vanilkový cukr. Pečeme na 180°C, až má povrch zlatou barvu.

  3. Do bílého jogurtu dáme lžíci smetany, nasekanou mátu a zamícháme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!