Jahelník se sušenými švestkami a ořechy
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 200 g jáhel
- 60 g krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 70 g másla
- 1 l mléka
- 1 lžička citronové kůry
- sůl
- 100 ml smetany
- 1 vejce
- 1 balíček vypeckovaných sušených švestek
- 1/2 hrníčku ořechů
- Přeliv:
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce smetany
- 1 lžička nasekané citronové máty
Postup Jahelník se sušenými švestkami a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou. Nasypeme je do hrnce s osoleným mlékem a uvaříme do měkka. Když jsou uvařené, přidáme máslo, citronovou kůru, krupicový cukr, 1 vanilkový cukr a dobře promícháme.
Do vymazané formy dáme 1/2 kaše, poklademe švestkami, ořechy a zakryjeme zbytkem kaše. Nejdříve je zakryté zapečeme a pak přelijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce a vanilkový cukr. Pečeme na 180°C, až má povrch zlatou barvu.
Do bílého jogurtu dáme lžíci smetany, nasekanou mátu a zamícháme.