Jáhelník s tvarohem a ovocem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 100 g jáhel
- Sůl
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 1 – 2 lžíce javorového sirupu
- 100 g tvarohu
- 1 vejce
- 150 – 200 g sezónního ovoce
- ořechy na posypání
- máslo na vymazání misky
Postup Jáhelník s tvarohem a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Jáhly nasypte do menšího hrnce, zalijte vroucí vodou, promíchejte vařečkou a slijte. Opět zalijte, promíchejte, slijte…a ještě do třetice:) Nedělám si z vás srandu. Pomůže to z jáhel odstranit hořkost.
Jáhly zalijte mlékem – záleží na vás, kolik přidáte, jestli deci nebo dvě – čím víc mléka, tím jemnější. Zalijte ještě trochou vroucí vody. Přidejte jen malou špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, semínka vydlabete špičkou nože a dejte do hrnce. Vařte za občasného míchání doměkka. Když se tekutina vypaří a jáhly začnou přichytávat, podlijte ještě vodou.
Zapékací misku vymažte máslem, troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušná).
Kaši nechte zchladnout. Vanilkový lusk vyndejte pryč.
Ovoce nakrájejte na menší kusy.
Tvaroh promíchejte se sirupem a žloutkem. Bílek vyšlehejte na sníh.
Tvaroh vmíchejte do jáhelné kaše. Opatrně vmíchejte sníh a nakonec jen velice zlehka vmíchejte ovoce.
Směs přendejte do zapékací misky. Posypte ořechy a dejte péct na 20 – 25 minut, dokud povrch pěkně nezezlátne.