Jablečný štrúdl z domácího těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 280 g hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky citronové šťávy (nebo octa)
- 1 vejce
- špetku soli
- rozpuštěné máslo na potření
- náplň:
- jablka
- strouhanka
- cukr
- mletá skořice
- ořechy
- rozinky
Postup Jablečný štrúdl z domácího těsta
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme si vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (popř. ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku (pokud se těsto příliš lepí), když bude těsto naopak suché, přidáme trochu vody.
Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na min. 30 minut pod nahřátý hrnec. Mezitím si očistíme a nastrouháme (nakrájíme na plátky) jablka.
Z odpočatého těsta odkrojíme půlku (druhá bude sloužit na další štrůdl), rozválíme jej na pomoučněné podložce. Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Jablka poprášíme trochou strouhanky, cukrem a skořicí, můžeme také přidat rozinky či ořechy, popř. nechat jen tak. Závin začneme pomalu rolovat a snažíme se spojem položit na plech, aby se nám štrúdl neotvíral.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná) zhruba 45-60 minut dle potřeby. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem (či rozšlehaným vajíčkem, jak je kdo zvyklý). Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.