Jablečný koláč s tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

350 g polohrubé mouky (nahradila jsem půlku množství špaldovou)
100 g třtinového cukru
špetka soli
250 ml kefíru nebo podmáslí
40 g rozpuštěného vychladlého másla
1 kypřící prášek
1 vejce
kůra z jednoho citronu
1 lžička vanilkové esence
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
500 g bílého jogurtu
70 g třtinového cukru¨
2 lžíce medu, stévie nebo javorového sirupu (lze nahradit více cukrem)
1 vejce
2 hrsti rozinek
Jablečná náplň:
4 velká jablka
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička skořice
šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme těsto. Cukr, vejce a kefír prošleháme. Přidáme vychladlé máslo s kůrou z citronu a lžičkou vanilky. Znovu prošleháme a nakonec postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Vznikne nám hustější těsto. Plech o velikosti 30x40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Následně těsto rozetřeme po celé ploše plechu. Troubu předehřejeme na 180°C.

  2. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s jogurtem, přidáme cukr a vejce. Nakonec vmícháme rozinky. Náplň nalijeme na těsto a pořádně jí rozetřeme po celé ploše plechu.

  3. Na jablečnou náplň oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka, která zalijeme šťávou z citronu a následně je posypeme cukrem a skořicí. Vše pořádně promícháme a jablečnou směsí posypeme celý povrch koláče. Vložíme pekáč do vyhřáté trouby, pečeme asi 50-60 minut. Koláč necháme před podáváním pořádně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!