Jablečné koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g Hery
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100g cukr krupice
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 200ml mléka
- Drobenka:
- 100g cukru krupice
- 100g hrubé mouky
- lžička Hery nebo másla
- Náplň:
- 1,5 kg jablek(i méně)
- 100-150 g cukru
- špetka skořice (popřípadě skořicový cukr)
- Vajíčko na potření upečených koláčů
Postup Jablečné koláče
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny si dáme v pořadí tekuté-sypké do pekárny a zapneme program těsto. Samozřejmě lze těsto vypracovat i ručně.
Po vykynutí těsta si jej nakrájíme na kusy, vyválíme váleček a krájíme si kousky, podle toho, jak velké chceme mít koláče. Z každého kousku vytvarujeme kuličku, tu rozplácneme na plech s pečícím papírem tak, aby uvnitř vznikla prohlubeň na jablka.
Jablka si oloupeme, nastrouháme, vložíme do hrnce a podusíme asi 10 minut s cukrem a skořicí. Necháme vychladit a plníme na koláče. Je lépe si jablka připravit před těstem.
Na jablka dáme posypku z cukru krupice, másla a hrubé mouky. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut, hlídáme, aby měly správnou, růžovou barvu. Upečené koláčky potřeme vajíčkem.