Italské marcipánové sušenky Pignoli
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 200 gr marcipánu s vysokým obsahem mandlí
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2-2/3 hrnku cukru
- 110 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) či kokosového oleje
- 1 lžička amaretta (není nutné)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- asi 1/2 hrnku piniových oříšků
- cca 3 lžíce sojového mléka či jiného rostlinného mléka nebo ořechového mléka
Postup Italské marcipánové sušenky Pignoli
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 170°C a dva plechy vyložte pečícím papírem.
Marcipán nakrájejte na kostky, dejte do mixéru (resp. food processoru), přidejte sůl, prášek do pečiva a půl uvedeného množství cukru a asi minutu mixujte do konzistence drobenky.
V jiné míse šlehačem vyšlehejte tuk se zbývajícím cukrem, dokud není nadýchaný a bílý (asi 3 minuty).
Přidejte směs s marcipánem a likér amaretto a znovu mixujte, poté vmíchejte prosátou mouku.
Ze směsi odebírejte lžíci (na větší sušenky) či lžičku (na menší sušenky, viz obrázky) těsta, vytvarujte do kuličky a velmi mírně zploštěte.
Jednu půlku sušenky namočte do mléka a zatlačte do píniových oříšků (nejlépe to jde, když je máte v jedné vrstvě na talířku), aby se jich pár na sušenku nalepilo.
Pečte asi 14 minut pro větší a 9 pro menší sušenky, poté vyndejte z trouby a nechte je ještě asi 5 minut dojít a ztuhnout na plechu.
Před podáváním skladujte v dobře uzavřené nádobě.