Husí stehna v šouletu

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 husí stehna
sůl
kmín
150 g suchého hrachu (moje vybíravá rodina ovšem jako jedinou luštěninu akceptuje cizrnu, dala jsem tedy tu)
150 g krup
1 větší cibule
2 stroužky česneku
majoránka
pepř.

Postup přípravy receptu

  1. Den předem několikrát propláchneme kroupy a namočíme je do čisté vody. Hrách přebereme a namočíme zvlášť. Druhý den ke kroupám přidáme lžíci sádla, sůl a kmín a uvaříme doměkka. Hrách vaříme ve stejné vodě, v které se namáčel, k napůl uvařenému teprve přidáme sůl a dovaříme doměkka. Obojí po uvaření scedíme.

  2. Stehna očistíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme víkem a pečeme v troubě na 200°C hodinu. Pak víko odkryjeme, stehna pořádně propícháme vidličkou, slijeme sádlo, které pustila. Zvýšíme teplotu na 230°C a pečeme asi půl hodiny do úplného změknutí. Občas zkontrolujeme, podle potřeby podlijeme a povrch přeléváme výpekem.

  3. Na odlitém husím sádle usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, Smícháme s kroupami a hrachem, ochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí. Směs vložíme do pekáče vymazaného husím sádlem, navrch položíme upečená stehna, trochu polijeme výpekem a krátce (asi 15 minut) zapečeme při 250°C. Delším pečením by se maso i směs vysušily.

  4. Podáváme s dušeným kysaným zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!