Hruškový koláč se zakysanou čepicí
Recepty, MoučníkySuroviny
- 5 vajec
- 120 g cukru krupice (písek)
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (Hery)
- 1 prášek do pečiva
- měkké hrušky či hruškový kompot
- 2 zakysané smetany (400 ml)
- 4 lžíce cukru moučka
- 2-3 lžíce jemně strouhaných mandlí (nebo 3 kapky mandlového aroma)
Postup Hruškový koláč se zakysanou čepicí
Postup přípravy receptu
-
V míse utřeme či ušleháme 3 žloutky s cukrem krupicí do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kostku tuku. Ze všeho prsty vypracujeme drobivou těstovou směs. Tuto drobenku nasypeme rovnoměrně na vyšší plech vyložený pečicím papírem a upěchujeme dlaní.
Na těsto rozložíme kousky hrušek (oloupané, odjadřené) a celé zakryjeme krémem ze zakysanky: zakysané smetany smícháme s cukrem, 2 vejci, mletými mandlemi či mandlovou trestí a nakonec do krému lehce vmícháme sníh ze 3 bílků.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut, pokud by začal povrch příliš hnědnout a karamelizovat, přikryjeme pečicím papírem a dopečeme.