Hruškový koláč se smetanou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 110 g másla nebo Hery
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 60 g cukr moučka
- citronová kůra
- skořicový cukr
- lžíce rozpuštěného másla
- hrušky
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového pudingu
- cukr
- 3 lžičky meruňkového džemu
- kapka rumu
Postup Hruškový koláč se smetanou
Postup přípravy receptu
-
Mouku si prosejeme na vál, nastrouháme tuk a přidáme zbytek přísad. Rychle zpracujeme těsto a dáme na půl hodiny do lednice.
Mezitím si smícháme smetanu s cukrem a pudingem. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky.
Těsto vyválíme a vložíme do kulaté formy. Natlačíme do okrajů a zvedneme do boků.
Dno těsta propícháme vidličkou a rozetřeme smetanu. Na ní uložíme plátky hrušek kolem dokola. Pokapeme máslem a posypeme skořicovým cukrem.
Pečeme na 180°C cca 30-35 minut do zrůžovění.
Před koncem pečení potřeme zředěným džemem s rumem a necháme krátce zapéct.