Hruškový koláč s kaštanovou moukou bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g kaštanové mouky (Adveni Medical)
300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 lžíce chia mouky (Adveni Medical)
120 g cukru (nejlépe třtinového)
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu
3 lžíce oleje
420 ml vody
2 větší zralé hrušky
citronová šťáva
Na drobenku
2 silnější plátky Stelly nebo bezmléčného tuku
3 lžíce rýžové mouky (nebo univerzální směsi, např. Doves Farm)
2 lžíce cukru
případně skořice, kokos nebo kakao

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme s cukrem, práškem do pečiva a xanthanem. Přidáme olej, vodu a krátce prošleháme šlehačem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Poklademe hruškami pokrájenými na drobné kostičky a pokapanými citronovou šťávou.

  2. Na závěr posypeme drobenkou, kterou připravíme promnutím tuku s moukou a cukrem. Pro ozvláštnění můžeme do drobenky přidat lžičku skořice, nebo lžíci kokosu, nebo lžíci kakaa.

  3. Pečeme při 160°C, než se těsto přestane lepit na špejli. Doba pečení záleží na troubě a na šťavnatosti a množství hrušek, cca 30-40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!