Hruškový / jablečný rýžový nákyp

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

450 ml natural nebo kulatozrnné rýže = odměřených
cca 1400 ml mléka
sůl na špičku lžičky
150 g másla
1 vanilkový cukr
cca 150 g cukru krupice, dle chuti
1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
4 vejce
2 lžíce vanilkového pudinku
Dále:
hrušky nebo jablka
skořice - mletá
cukr krupice
máslo na vymazání
rozinky máčené v rumu
nasekané ořechy
strouhaný kokos
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle návodu vaříme doměkka dle návodu na obalu 15-20 minut za stálého míchání. V polovině vaření přimícháme i cukr krupici a dle potřeby přidáváme mléko, tolik, aby po uvaření vznikla středně hustá kaše. Ta během chladnutí bude ještě houstnout!

  2. Během chladnutí rýže oloupeme hrušky nebo jablka (nebo obojí), odstraníme jádřince a pokrájíme. Pokud chceme, aby nezhnědla nebo pokud jsou příliš sladká, pokapeme je šťávou z citronu.

  3. Do vychladlé rýže (pokojové teploty) zašleháme žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mléčnou rýží vyložíme dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (já používám dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládáme na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypeme skořicí, cukrem, případně přidáme i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjeme vrstvou mléčné rýže, uhladíme a opět poklademe jablky/hruškami... Poslední vrstvu děláme rýžovou, tu posypeme trochou cukru se skořicí.

  4. Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme cca 40-45 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova.

  5. Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět minut na kamnech odstát. Nákyp zpevní a bude se lépe krájet.

  6. Podáváme s kompotem. Dobrý je i po vychladnutí jako dezert s kopečkem zakysané smetany...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!