Hruškový / jablečný rýžový nákyp
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 450 ml natural nebo kulatozrnné rýže = odměřených
- cca 1400 ml mléka
- sůl na špičku lžičky
- 150 g másla
- 1 vanilkový cukr
- cca 150 g cukru krupice, dle chuti
- 1 lžička citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 4 vejce
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- Dále:
- hrušky nebo jablka
- skořice - mletá
- cukr krupice
- máslo na vymazání
- rozinky máčené v rumu
- nasekané ořechy
- strouhaný kokos
- citronová šťáva
Postup Hruškový / jablečný rýžový nákyp
Postup přípravy receptu
-
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dle návodu vaříme doměkka dle návodu na obalu 15-20 minut za stálého míchání. V polovině vaření přimícháme i cukr krupici a dle potřeby přidáváme mléko, tolik, aby po uvaření vznikla středně hustá kaše. Ta během chladnutí bude ještě houstnout!
Během chladnutí rýže oloupeme hrušky nebo jablka (nebo obojí), odstraníme jádřince a pokrájíme. Pokud chceme, aby nezhnědla nebo pokud jsou příliš sladká, pokapeme je šťávou z citronu.
Do vychladlé rýže (pokojové teploty) zašleháme žloutky a pudink v prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mléčnou rýží vyložíme dno dobře vymazaného hlubokého pekáče (já používám dvě menší skleněné zapékací mísy). Na rýži poskládáme na kostky nebo silnější plátky pokrájená jablka/hrušky, dle chuti posypeme skořicí, cukrem, případně přidáme i kokos nebo ořechy a rozinky. Vše opět zakryjeme vrstvou mléčné rýže, uhladíme a opět poklademe jablky/hruškami... Poslední vrstvu děláme rýžovou, tu posypeme trochou cukru se skořicí.
Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme cca 40-45 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět minut na kamnech odstát. Nákyp zpevní a bude se lépe krájet.
Podáváme s kompotem. Dobrý je i po vychladnutí jako dezert s kopečkem zakysané smetany...