Hruškové muffiny s mléčným karamelem a lískovými oříšky

Recepty, Moučníky

Suroviny

90 g změklého másla
100 g třtinového cukru
2 vejce
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky perníkového koření
15 g holandského kakaa
80 g bílého jogurtu
180 g měkkých hrušek (jsou to cca 2 hrušky)
Karamel:
třtinový cukr
mléko
lískové oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Máslo si vyšleháme s cukrem a vejci, mouku prosejeme, smícháme s kořením, sodou, práškem do pečiva a kakaem a postupně přimícháváme do směsi. Přidáme jogurt a oloupané hrušky, které jsme si nastrouhaly na jemném struhadle.

  2. Troubu si předehřejeme na 160°C (horkovzduch, u klasik trouby bych dala teplotu vyšší), těsto rozdělíme do 12 košíčků a pečeme cca 20 minut, zkusíme špejlí. Necháme vychladnout.

  3. Lískové oříšky si v sáčku roztlučeme paličkou na maso na větší kousky, rozehřejeme pánev a na suché pánvi necháme zavonět.

  4. Oříšky si dáme stranou, do pánve dáme třtinový cukr, já dala cca 100 g, jen ze 2-3 lžíce mléka a na mírném ohni necháme roztopit a ještě mírně karamelizovat.

  5. Pomocí stěrky nebo lžičky rozetřeme na vychladlý muffin a posypeme oříšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!