Hrnec ORIENT s cizrnou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- lilek (na tenké plátky nebo půl kolečka)
- cuketa (jako lilek)
- mrkev (na proužky nebo na hranolky cca 3-4 cm dlouhé)
- cibule (na proužky)
- rajčata (spařit a oloupat)
- papriky bílé (na proužky)
- cizrna (může být nakládaná, ale lepší je normální sušená, namočená a uvařená na skus)
- můžou být i žampiony
- kari
- chilli koření
- pepř mletý
- šafrán
- paprika mletá nebo nějaká dobrá kvalitní orientální směs nebo třeba tuniské koření
- sojová omáčka (ale pozor, dobrá a kvalitní je tmavá, ne sladká)
- lze přidat i maso (vykostěné kuřecí stehýnka, uzený bůček nebo dobrou klobásku)
Postup Hrnec ORIENT s cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Na plotnu si dáte na velké pánvi rozpálit trochu oleje. Někam poblíž, aby byl po ruce, si připravte velký hrnec a ještě vedle cedník v misce. Jednotlivé orestované části nejdříve dáte vykapat na cedník, případně vysušujete přebytečný tuk ubrouskem a pak šup do hrnce.
Začínám lilkem. Na pánev dáme olej, restujeme předem lehce osolený lilek, necháme v cedníku okapat, vysypete do hrnce, to samé uděláte s cuketou a opět vysypete do hrnce, to samé s mrkví, restujete chvilku, aby zůstala křupavá, to samé s houbami, restujete, dokud se nevypaří z hub voda.
Předem uvařenou cizrnu lehce orestujeme spolu s kořením a opět dáme do hrnce. Nikdy nezapomeňte osolit a okořenit každou dávku - lehce, nakonec orestujete rajčata s protlakem, případně i se sušenýma rajčatama, dáte do hrnce. Všechno promícháte, dokořeníte. Dusíte. Musíte stále míchat asi 10 minut, jinak se vám to spálí. Během míchání stále ochutnáváte a dochucujete vším, co vás napadne.
Nakonec orestujete cibuli, na ní hodíte maso naložené do části koření a do česneku, pokrájené na kostky. Restujete do měkka. Vysypete do hrnce. Úplně naposledy přidáte na proužky nakrájenou papriku. Tu už nedusíte, jenom prohřejete v hotovém pokrmu. Podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem, může být i s bramborem nebo rýží. Zabere to fůru času, ale výsledek je super. Maso můžete nechat mimo pokrm a vezme si ho k tomu jen ten, kdo ho chce. Toto jídlo je super na večírky. Je toho mraky a zatím to každému moc chutnalo. Fotku dodám později.