Hrášek na smetaně s koprem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

350 - 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
50 g másla
1 cibule
cca 30 g hladké mouky
cca 500 ml 12% smetany nebo kombinace vývaru a smetany ke šlehání
kopr čerstvý nebo sušený
sůl
cukr krupice
ocet
3-4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke které přisypeme čerstvý nebo mražený hrášek.

  2. Za stálého míchání přilijeme 12-ti procentní smetanu nebo vývar se smetanou ke šlehání, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce, aby hrášek zůstal na skus a neztratil barvičku.

  3. Během vaření přidáme čerstvě nasekaný nebo sušený kopr dle chuti (cca 1 lžíci), osladíme zhruba lžící cukru a po provaření smetany dokyselíme do příjemné, sladkokyselé chuti, případně přilijeme dle potřeby trochu smetany nebo vývaru na zředění.

  4. Podáváme s vařeným nebo zastřeným vejcem, případně s plátkem vařeného hovězího nebo dušeného vepřového masa. Příloha brambory nebo knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!