Hrášek na smetaně s koprem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 350 - 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 50 g másla
- 1 cibule
- cca 30 g hladké mouky
- cca 500 ml 12% smetany nebo kombinace vývaru a smetany ke šlehání
- kopr čerstvý nebo sušený
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- 3-4 vejce
Postup Hrášek na smetaně s koprem
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přisypeme mouku, kterou necháme zpěnit a za občasného promíchání uděláme světlou cibulovou jíšku, ke které přisypeme čerstvý nebo mražený hrášek.
Za stálého míchání přilijeme 12-ti procentní smetanu nebo vývar se smetanou ke šlehání, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce, aby hrášek zůstal na skus a neztratil barvičku.
Během vaření přidáme čerstvě nasekaný nebo sušený kopr dle chuti (cca 1 lžíci), osladíme zhruba lžící cukru a po provaření smetany dokyselíme do příjemné, sladkokyselé chuti, případně přilijeme dle potřeby trochu smetany nebo vývaru na zředění.
Podáváme s vařeným nebo zastřeným vejcem, případně s plátkem vařeného hovězího nebo dušeného vepřového masa. Příloha brambory nebo knedlíky.