Housky z jednoho pramene III.
Recepty, Pro začátečníkyPostup Housky z jednoho pramene III.
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu). Během té doby můžeme dvakrát promísit, těstu to udělá jen dobře.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého uděláme bulku a po 10 minutách odpočinku bulku rozválením protáhneme v šišku, tu svrchu zploštíme a kartou nebo nožem nařízneme tři prameny.
Je-li třeba, prameny lehce povytáneme do délky a spleteme klasický cop. Není třeba se obávat hran na pramenech (které vzniknou krájením), kynutím se téměř ztratí.
Všechny upletené housky necháme na plechu dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 20 minut).