Housky s jogurtem a dýňovým pyré motané z jednoho pramene
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- cca 500 g hladké mouky
- 1 vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
- 100 ml mléka
- 20 g droždí (půl kostky)
- 1 lžička cukru
- 200 ml jogurtu
- 3 vrchovaté lžíce měkkého sádla
- 1 vrchovatá lžíce dýňového pyré
- 2 hrsti smažené sušené cibulky
- 1,5 lžičky soli
- pekařská sůl a semínka (měla jsem černý sezam) na posypání
Postup Housky s jogurtem a dýňovým pyré motané z jednoho pramene
Postup přípravy receptu
-
Do 100 ml vlažného mléka rozmícháme lžičku cukru, droždí a lžíci mouky, necháme asi 10 minut vzejít kvásek. Potom promícháme - důkladně - s ostatními surovinami a necháme přikryté v míse na teplém místě asi hodinu kynout - těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Vyklopíme na vál, pokrájíme na kousky a uděláme kuličky v průměru asi 5 cm. Každou kuličku uválíme na dlouhý tenký pramen. Ten přeložíme, za ohnutou část přidržíme a obě části zkroutíme (viz foto). Konec zkroucené části provlékneme očkem a dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Tak zpracujeme všechno těsto. Můžete samozřejmě dělat i jiné tvary, jak jste zvyklí.
Necháme na plechu ještě asi 20-30 minut vykynout, mezitím rozehřejeme troubu na 170 st. Vykynuté pečivo potřeme bílkem, který jsme vidličkou rozšlehali se lžící mléka, posypeme solí, semínky a pečeme cca 20-25 minut dozlatova.