Hokkaido pečené na slanině

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1/2 Hokkaida
60 g anglické slaniny
2 středně velké brambory
2-3 malé červené cibulky
další zelenina podle chuti a zásob
bylinky nebo koření, jaké máte rádi
sůl
pár kapek oleje

Postup přípravy receptu

  1. Brambory předvaříme asi 10 minut, Hokkaido očistíme nebo oloupeme, vydlabeme, nakrájíme na hrubší hranolky a kdo rád pečenou cibuli (nejlepší je červená, ale i obyčejná je tam moc dobrá), připraví jí nakrájenou na čtvrtiny (na osminy nebo 1/2 cm silná kolečka, lépe se upeče).

  2. Dno pekáče poklademe proužky anglické slaniny, na to navrstvíme na kostky nebo hranolky pokrájené předvařené brambory a hranolky dýně, případně ještě další zeleniny (např. mrkev, celer, řapíkatý celer, kedlubna, větší pruhy papriky apod.) a do toho rozmístíme cibuli. Jemně osolíme, posypeme kořením (dávám jen pepř) i bylinkami a pokapeme olejem (olivovým nebo slunečnicovým, podle vlastního výběru). Pečeme doměkka při 180º C asi tři čtvrtě hodiny.

  3. Brambory i mrkev jsem zkoušela bez předvaření, brambory nakrájené na slabší hranolky se upekly doměkka a mrkev byla na skus, skoro měkká, záleží na velikosti kousků. Z bylinek mám nejraději čerstvý rozmarýn nebo i tymián. Když nemám čerstvé bylinky, použiji sušené a třeba i bylinkové směsi, každý podle toho, co má rád. Na fotkách je Hokkaido, brambory, mrkev a cibule, mírně opepřené a posypané troškou sušeného tymiánu. Slanina tomu dodá úžasnou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!