Pomazánka z čočky

Recepty, Pomazánky

Suroviny

2 hrstě čočky - ve studené vodě máčet alespoň 2 hodiny, lépe přes noc
1 PL sádla či jiného tuku pod cibuli
1 střední cibule - nakrájet drobně a osmažit do růžova
vývar (měla jsem z uzeného) nebo vodu
1 větvičku tymiánu nebo trochu rozemnuté majoránky či saturejky
cca 4 stroužky česneku (množství podle vlastní chuti)
sůl, pepř
pár kapek worcesteru
1 PL hořčice plnotučné
majolka podle potřeby
1 vejce vařené natvrdo
petrželka nebo zelená část jarní cibulky - nakrájet drobně

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku osmahneme cibuli do růžova, přidáme slitou a propláchnutou čočku, orestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou asi 1 cm nad čočku a přidáme snítku tymiánu. Přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.

  2. Potom vyndáme větičku tymiánu, čočku necháme vychladnout, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku a rozmixujeme.

  3. Směs osolíme, opepříme, zakápneme worcesterem, vmícháme hořčici a majolku a nakonec posekané vařené vajíčko. Pokud máme něco zeleného, tak buď vmícháme nebo necháme na ozdobu.

  4. Mažeme na plátky rohlíků a zdobíme podle svých preferencí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!