Hlučínské koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 150 g másla (Hery)
- 50 g sádla
- 50 g oleje
- 80 g droždí (2 kostky)
- 20 g soli (3 KL)
- asi 500 ml mléka
- 3 žloutky
- Na pomašlování koláčů:
- 1 vejce
- 4 polévkové lžíce mléka
- Posypka:
- 600 g hladké mouky
- 300 g másla (Hery)
- 300 g práškového cukru
- 1 žloutek
- Nádivky:
- (na uvedenou dávku z 1 kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně)
- Tvarohová:
- 1 kg tvarohu
- 200 g práškového cukru
- 4 žloutky
- 100 g rozinek
- sůl
- citronová kůra
- smísit a vmíchat 100 g rozpuštěného másla
- Maková:
- 500 g mletého máku
- 1 l mléka
- 200 g cukru
- 100 g rozinek
- sůl
- citronová kůra
- skořice (badyán)
- povařit a vmíchat 150 g rozpuštěného másla
- rum
- na zahuštění perník, piškoty
- Povidlová:
- 500 g povidel
- cukr krystal dle chuti
- sůl
- 75 g rozpuštěného másla
- rum
- k zahuštění pomleté piškoty, perník
Postup Hlučínské koláče
Postup přípravy receptu
-
Smícháním surovin nachystáme posypku a dáme do chladna.
Nachystáme náplně.
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejítý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr. Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout. Po vykynutí propracujeme a necháme 15 minut kynout. Pak znovu propracujeme a 15 minut necháme kynout.
Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout. Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme. Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem. Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené okvětní lístky“ do tvaru kytičky. Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15-20 minut dozlatova.