Hlučínské koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
250 g cukru krupice
150 g másla (Hery)
50 g sádla
50 g oleje
80 g droždí (2 kostky)
20 g soli (3 KL)
asi 500 ml mléka
3 žloutky
Na pomašlování koláčů:
1 vejce
4 polévkové lžíce mléka
Posypka:
600 g hladké mouky
300 g másla (Hery)
300 g práškového cukru
1 žloutek
Nádivky:
(na uvedenou dávku z 1 kg mouky, je potřeba minimálně 1,5 kg náplně, povidlové méně)
Tvarohová:
1 kg tvarohu
200 g práškového cukru
4 žloutky
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
smísit a vmíchat 100 g rozpuštěného másla
Maková:
500 g mletého máku
1 l mléka
200 g cukru
100 g rozinek
sůl
citronová kůra
skořice (badyán)
povařit a vmíchat 150 g rozpuštěného másla
rum
na zahuštění perník, piškoty
Povidlová:
500 g povidel
cukr krystal dle chuti
sůl
75 g rozpuštěného másla
rum
k zahuštění pomleté piškoty, perník

Postup přípravy receptu

  1. Smícháním surovin nachystáme posypku a dáme do chladna.

  2. Nachystáme náplně.

  3. Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme z části vlažného mléka, 1 KL cukru a kvasnic vzejítý kvásek a v teplém mléce rozmíchané žloutky a cukr. Zpracujeme těsto a na závěr do něj po částech zapracujeme vlažné roztopené tuky. Těsto vypracujeme, až je hladké a necháme kynout. Po vykynutí propracujeme a necháme 15 minut kynout. Pak znovu propracujeme a 15 minut necháme kynout.

  4. Uždibujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky které necháme na vále krátce kynout. Z těsta tvoříme placičky, zabalíme do nich náplně a dobře uzavřeme. Klademe na pečící papír na plechu švem dolů (povidlové švem nahoru) a necháme ještě chvilku kynout. Pak těsto s náplní zploštíme do tvaru koláčků a potřeme vejcem. Do středu koláčku dáme kuličku z posypky a kolem klademe z posypky vytvořené okvětní lístky“ do tvaru kytičky. Plný plech dáme do trouby vyhřáté na 190˚C a pečeme 15-20 minut dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!