Hanácké hovězí závitky I.
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g zadního hovězího masa
- sůl
- mletý pepř
- 60 g šunky
- 60 g uzené slaniny
- 2 stroužky česneku
- zelená petrželka
- 1 vejce
- 1 rohlík
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce hrášku (může být mražený)
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1/4 malého celeru
- 1/2 mrkve
- 2 dl zakysané smetany
- 1 hřebíček
- 2,5 dl vývaru
Postup Hanácké hovězí závitky I.
Postup přípravy receptu
-
Vlhkou utěrkou důkladně otřené maso nakrájíme na porce, naklepeme a opepříme. Polovinu šunky, uzenou slaninu a česnek jemně posekáme. Přidáme sekanou petrželku, syrové vejce, pokrájené rohlíky v mléce namočené a důkladně vymačkané, umyté a okapané hrozinky, hrášek a dobře promícháme.
Směs rovnoměrně rozetřeme na připravené maso, zabalíme závinky a ovážeme lýkem. Na oleji zpěníme posekanou cibuli, závinky opečeme ze všech stran osolíme a přeložíme na teplý talíř. Do výpeku dáme zbytek pokrájené šunky, očištěnou a na hrubo postrouhanou zeleninu a podusíme asi tři minuty.
Opečené závinky vložíme zpět do kastrolu, podlijeme ještě vývarem, přidáme hřebíček a dusíme na mírném ohni doměkka. Podléváme podle potřeby.
Nakonec zahustíme zakysanou smetanou s trochou hladké mouky. Podáváme nejčastěji s těstovinami nebo s rýží.