Hamburgerové bulky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

450 g hladké mouky (typ 00)
180 ml vlažné vody
30 g oleje
30 g droždí
25 g cukru
2 vejce (130 g)
10 g soli
Pokud preferujete zdravější životní styl,
můžete si udělat bulky v celozrnné podobě a to následovně:
400 g celozrnné mouky pšeničné jemné
50 g hladké mouky (00)
180 ml vody
30 g oleje
40 g droždí
25 g třtinového cukru (já použila Muscovado)
2 lžíce - vejce (130 g)
10 g soli
1 vejce na potření
sezam na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.

  2. Do velké mísy prosejeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme.

  3. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70 g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky.

  5. V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x.

  6. Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou.

  7. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut nebo při 200°C na horkovzduch.

  8. Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

  9. Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!