Grissini attorcigliati (kroucené)

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

110 g vody
asi 1/2-3/4 lžičky soli
lžíce oleje
100 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
8 g droždí
(lze přidat sekaná sušená rajčata, krájený česnek, bylinky atp.)

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě necháme vzejít droždí (10 min), pak přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme asi 30 minut kynout.

  2. Nakynuté těsto rozválíme (ne zcela do tenka) na plát, pokud je třeba, lehce podsypneme moukou, a nakrájíme asi na 1-1,5 cm široké pásky. Při přenášení na plech pásky dobře zakroutíme a zároveń i vytáhneme do délky, uložíme vedle sebe a necháme nakynout.

  3. Upečeme ve vyhřáté troubě (180-200°C/15-20 min) do světlehnědé barvy, dokřupava. Před pečením můžeme tyčky lehce potřít vodou a sypnout kmín nebo hrubou sůl. U nás třeba chutnají tyčky s nakrájenými sušenými rajčaty (už přímo v těstě). (Je možné upéct tyčky rovné, nekroucené – nakrájíme 1 cm pásky z tlustšího plátu a při přenesení na plech nekroutíme, jen opatrně vytáhneme do délky.)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!