Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 110 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- – vše dobře umícháme a zakryté necháme 60 minut kynout.
- Dále:
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 20 g pšeničných otrub
- 250-260 g vody
- 2-2,5 rovné lžičky soli
- drcený kmín
Postup Grilovací pšenično-žitný chléb s otrubami
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme 60-80 minut kynout. Během kynutí ho 1-2x promísíme. Vykynuté těsto vyndáme z mísy na pomoučený vál, lehce ho propracujeme, sformujeme bochník a vložíme ho do pomoučené ošatky kynout.
Přibližně po hodině je bochník v ošatce vykynutý. S oporou ruky ho opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, rukou z něj ometeme mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače, nařízneme a vložíme upéct do vyhřáté trouby (200-210 °C/45-50 minut).